Pages

Exercise # 1 Correct Answers

Answers for Exercise # 1
Rxreview activity

                           
1- How many 500mg tablets of Ciprofloxacin HCl is required to prepare 240ml of 2% Ciprofloxacin HCl solution?
A-5 Tablets
B-10 Tablets
C-20 Tablets
D-25 Tablets
E-30 Tablets

Ans-B

2. Find out the ratio of ionized to unionized species of drug at pH 7 (pKa=5)
A-100
B-150
C-1
D-10
E-1000

Ans-A
7 = 5 + Log salt/acid
Log salt/acid = 2
salt/acid = 102 = 100

3-All are correct about Irritable Bowel Syndrome, Except?
A-It is associated with a greater risk of stomach cancer.
B-Stress may aggravate IBS
C-Avoiding candies, gums and caffeine helps to improve the condition
D-It may be constipation or diarrhea predominant
E-Abdominal pain or discomfort is the most common characteristic

Ans-A

4. A 33 years old patient with diabetes type I. He is taking basal insulin NPH 30/70 40U in the morning and 50U at night, and using Insulin IR 200U BID (morning and bedtime). His blood
glucose level is as such:
Morning Noon Supper Bedtime
 (A) Reduce IR dose in the morning and increase IR dose in the evening
(B) Change Insulin NPH to insulin glargine (Lantus)
(C) Avoid giving insulin IR and keeps him on basal insulin NPH
(D) Reduce insulin NPH dose at night, and increase insulin NPH in the morning
(E) None of the above

Answer: (D)
TIPS: R insulin has no effect on the morning and night level. It may have in the afternoon or
early morning. However the basal insulin should be adjusted, taking into consideration no
change in the diet or physical exercise.

5-What is incorrect about microcytic anemia?
A- It is due to deficiency of iron
B- Liver, red meat and seafood are good sources of heme iron
C- Oral or parenteral iron preparations are recommended for the treatment
D- Erythropoietin may be an alternative treatment option
E- Constipation is a major side effect of iron preparations

Ans-D

6-All of the followings cause Hyperglycemia, Except?
A- Hydrochlorothiazide
B- Cyclosporin
C- Isotretinoin
D- Glucagon
E- Niacin

Ans-C

7-A pharmacist can effectively prevent dispensing error by checking the following?
A-Patient date of birth
B-Drug identification number (DIN)
C-Color of pills
D-Shape of pills
E-physician name

Ans-B

8-All of the followings are classic symptoms of Diabetes Mellitus, Except?
A-Blurred vision
B-Nervousness
C-Nocturia
D-Polyuria
E-weight loss

Ans-B

9-Smoking is the most serious risk factor of?
A-Diabetes
B-Hepatitis
C-Asthma
D-COPD
E-hypertension

Ans-D

10- Which of the followings is Not a risk factor for Osteoporosis?
A-High fat diet
B-Heparin
C-Low calcium diet
D-Excess alcohol
E-Excess caffiene


Ans-A

No comments:

Post a Comment